NOMIK INTERVIEW | ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ

Ηγετική φιγούρα  στους Sleepin Pillow και τους Universal Trilogy, έφτασε η στιγμή για την πρώτη δισκογραφική του δουλειά. Διαφορετικός από ό,τι μας έχει συνηθίσει, άλλωστε τίποτα δεν μένει ίδιο σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σύμπαν, πόσο δε μάλλον ένας καλλιτέχνης πολύπλευρος όπως ο Nomik. “I Ain’t  Gonna Be A King” το όνομα του άλμπουμ και κυκλοφόρησε στις 3 Μαρτίου. Με την ευκαιρία της παρουσίασής του στο Cine Τραϊανόν, την Παρασκευή 24 Μαρτίου, μας μίλησε για όλα τα ηχοχρώματα που δημιουργούν τον καλλιτέχνη, σε μια από καρδιάς εξομολόγηση, βοηθώντας μας να συνθέσουμε τα κομμάτια του παζλ που είναι ο Nomik.

 

 

Ευχάριστα διαφοροποιημένος  μουσικά από όσα μας έχεις συνηθίσει. Τι συνέβαλε σε αυτήν την αλλαγή;

 Καμία αλλαγή. Πάντα προσπαθώ για το καινούριο. Το όχημα πιστεύω είναι η ανάγκη μου να εξελίσσομαι, να πηγαίνω παραπέρα, η ανάγκη μου να εκπλήσσω τον εαυτό μου. Η ρουτίνα με εξουθενώνει. Επιπλέον μου αρέσουν πολλά και διαφορετικά πράγματα και θα ήθελα να τα δοκιμάσω όλα. Να δουλέψω και να σχετιστώ με ανθρώπους, με καλλιτέχνες που θα με βοηθήσουν να γίνω καλύτερος.

 

 

Ζωγραφίζεις με τη μουσική. Χρησιμοποιείς μια ολόκληρη παλέτα με ήχους, ρυθμούς και όργανα από εποχές που πέρασαν αλλά και ετερόκλητα μεταξύ τους μουσικά είδη. Μοιάζει να υφαίνεις ένα μαγικό χαλί που μας ταξιδεύει. Μίλησε μας για το ταξίδι της δημιουργίας 10 τόσο διαφορετικών κομματιών. 

 Δεν πιστεύω ότι τα τραγούδια είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους. Για μένα ο δίσκος έχει μια έντιμη ομοιογένεια,μια φυσική ροή χρωμάτων. Για μένα το ”I aint gonna be a king” είναι σαν το νερό. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που δε θα σταματήσει να υπάρχει, άρα και να εξελίσσεται, να προοδεύει. Σκοπός μου πάντα σε κάθε εγχείρημα είναι ο ακροατής να ανακαλύψει ό,τι εγώ σαν δημιουργός δεν μπόρεσα να φανερώσω.

 

 

Υπάρχει έντονο σε όλα τα κομμάτια το πρώτο ενικό πρόσωπο στους στίχους.  Τι σηματοδοτεί η επιλογή; 

 Είναι ο πρώτος μου προσωπικός δίσκος, είναι προσωπική η πρόσκληση αυτή τη φορά που απευθύνω στο κοινό. Το εγώ πάντως είναι η πρόφαση. Θεωρώ πως έγραψα τραγούδια για όλο τον κόσμο.

 

 

Η μουσική χρωματίστηκε με στίχους ή οι στίχοι ζωγράφισαν τη μουσική; 

Αν ένα στιχάκι έχει λόγο θα το βρει κι η μουσική του και τ ανάποδο, αυτό είναι σίγουρο. Γράφω καθημερινά οπότε συμβαίνουν και τα δυο.

 

 

 

Το άλμπουμ περιέχει 10 κομμάτια, τα περισσότερα περιέχουν ένα γυναικείο όνομα. Τι σε ώθησε να αποφασίσεις να αφηγηθείς τις ιστορίες της Magdalene, της Jane και των υπόλοιπων  γυναικείων προσώπων;

Η αγάπη μου για τις γυναίκες και η αναζήτηση της γυναικείας μου φύσης με σκοπό την όποια ολοκλήρωση μου. Οι ιστορίες είναι απλώς για να επικοινωνήσω με το κοινό, είναι αν θέλεις το άλλοθι. Οι γυναίκες με ζουν και τις ζω, καμία φορά με απογειώνουν και σχεδόν πάντα με στοιχειώνουν. Ψάχνοντας μέσα μου το Θεό συνάντησα πολλά κορίτσια που μ έμαθαν να γίνω άντρας, που μ έμαθαν να γίνω άνθρωπος.

 

 

 

Είναι υπαρκτά πρόσωπα; Τις έχεις συναντήσει; Τις φαντάστηκες;  Λες και ξεφυλίζεις ένα παλιό άλμπουμ με φωτογραφίες.

Έχουμε συναντηθεί οπωσδήποτε, αν και αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι υπαρκτά πρόσωπα. Με κάποιο μαγικό, ανεξήγητο τρόπο, γράφουμε γι αυτά που ζήσαμε κι ας μη μας έτυχαν ποτέ.

 

Ποια μουσικά σου ακούσματα σε οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του άλμπουμ;

Τα πρώτα μου ακούσματα. Ο Χατζιδάκις,ο Satie, o Aττίκ.

 

 

Ωριμότερος από ποτέ, εκθέτεις ένα κομμάτι σου με αυτό το άλμπουμ. Είναι σαν να ακροβατείς σε τεντωμένο σκοινί; Ακροβατεί ο καλλιτέχνης;

Αλίμονο του αν δεν ακροβατεί. Είναι ένα τσίρκο η ζωή. To be or not to be? Πoιός έχει τ’ αρχίδια ν απαντήσει?

 

 

Ποια η εικόνα που έχεις από τη δημιουργία στην Ελλάδα μετά από τόσα χρόνια κρίσης.

Η κρίση και οι καλλιτέχνες, που την βιώνουν σαν μια θλιβερή πραγματικότητα πέρα απ το χρήμα, ήταν και είναι πάντα εδώ. Είναι εκείνοι που παλεύουν να φτιάξουν κάτι καλύτερο, σε κάθε χώρα, σε κάθε εποχή. Πολλές φορές με ελάχιστα μέσα, χωρίς βοήθεια, χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα, ακόμα και δίχως αντίκρισμα. Αγνοί,πιστοί στρατιώτες της τέχνης τους.

 

 

“Δεν θα γίνεις ποτέ βασιλιάς”;

Δε θα γίνω ποτέ βασιλιάς γιατί δε θέλω να γίνω βασιλιάς. Θα ζήσω με αγάπη κι αυτό μου φτάνει.

 

 

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ

 

Ο Ιnnersound Radio, εξασφάλισε για τους ακροατές του 2 διπλές προσκλήσεις. Στείλτε mail με το ονοματεπώνυμό σας και θέμα “Nomik” στο [email protected] μέχρι και τις 23 Μαρτίου και καλή επιτυχία. Οι νικητές θα ενημερωθούν μέσω email.

 

 

Listen to the album on Spotify  | Deezer | Tidal

 

Facebook Event | Facebook Bandcamp | YouTube

 

 Δισκογραφία:

“I Ain’t Gonna Be A King” [2017]

 

Επιμέλεια:

Οφηλία Γαλάνη | Innersound Radio